Skip to main content

Καρκίνος


Παράγοντες κινδύνου, πρόληψη & διάγνωση

Ποιοι παράγοντες κινδύνου αυξάνουν τις πιθανότητες να εμφανίσετε καρκίνο;

Υπάρχουν διάφορα πράγματα που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

 • Ένα οικογενειακό ιστορικό καρκίνου - ορισμένοι καρκίνοι επηρεάζονται από τη γενετική σας

 • Έκθεση σε ορισμένα χημικά, ορισμένες τοξίνες και δηλητήρια του περιβάλλοντος, και ακτινοβολία

 • Μη ισορροπημένη διατροφή και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

 • Παχυσαρκία

 • Ηλικία

 • Ηλιακό έγκαυμα, ιδιαίτερα πολλά ηλιακά εγκαύματα με το πέρασμα του χρόνου

 • Ορισμένοι ιοί

Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου;

Ο καρκίνος είναι πολύ συχνός - περίπου 40% των ατόμων θα διαγνωσθούν με καρκίνο σε κάποιο σημείο της ζωής τους. Είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον υπόλοιπο κόσμο. Παρόλο που δεν υπάρχει ένας απόλυτος τρόπος για την πρόληψη του καρκίνου, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου:

 • Διακοπή καπνίσματος

 • Επίτευξη και διατήρηση ενός υγιούς βάρους

 • Άσκηση

 • Κατανάλωση υγιεινών τροφών

 • Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ σε δύο ποτά ημερησίως κατά μέσο όρο για τους άνδρες ή ένα ποτό ημερησίως για τις γυναίκες

 • Αποφυγή ηλιακών εγκαυμάτων και παρατεταμένης ηλιακής έκθεσης

Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου παρέχει μια σύνοψη της έρευνας για την πρόληψη του καρκίνου και τις τρέχουσες μελέτες που διεξάγονται για τον καθορισμό νέων τρόπων πρόληψης του καρκίνου ή τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου.

Πως διαγιγνώσκεται ο καρκίνος;

Όσο πιο νωρίς διαγνωσθεί και εντοπιστεί ο καρκίνος, τόσο καλύτερα. Όταν οι γιατροί διαπιστώνουν έγκαιρα την ανάπτυξη καρκίνου, έχουν καλύτερες πιθανότητες επιθετικής αντιμετώπισης και ολοκληρωτικής εξάλειψής του.

Επειδή πολλά συμπτώματα του καρκίνου εμφανίζονται αφού σοβαρέψει ο καρκίνος, η έγκαιρη διάγνωσή του είναι δύσκολη. Για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός σας υποβάλλει σε τακτικές εξετάσεις για τον καρκίνο. Ο **προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου** είναι απλώς ένας πλήρης έλεγχος για καρκίνο. Υπάρχουν πολλές κατευθυντήριες γραμμές για τους τύπους των προσυμπτωματικών ελέγχων του καρκίνου, τα άτομα που θα πρέπει να υποβληθούν σε έλεγχο, και τα οφέλη και τα μειονεκτήματα.

Μετά τον προσυμπτωματικό έλεγχο, ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσει να ακολουθήσει άλλες επιλογές προκειμένου να διαπιστώσει εάν έχετε καρκίνο. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους οι γιατροί θέτουν τη διάγνωση του καρκίνου. Ο γιατρός σας θα διεξάγει μια κλινική εξέταση και θα μελετήσει το οικογενειακό σας ιστορικό, έπειτα μπορεί να επιλέξει να πραγματοποιήσει τις ακόλουθες διαγνωστικές εξετάσεις:

Εργαστηριακές εξετάσεις

Ελέγχοντας το αίμα σας ή άλλα υγρά, οι γιατροί αναζητούν για την παρουσία ορισμένων στοιχείων που σχετίζονται με τον καρκίνο. Αυτές οι εργαστηριακές εξετάσεις δεν θα αποδείξουν οριστικά ότι έχετε καρκίνο, αλλά εξακολουθούν να παρέχουν σημαντικές αποδείξεις. Επιπλέον, οι εργαστηριακές εξετάσεις είναι σχετικά εύκολες και μη δαπανηρές, επομένως χρησιμοποιούνται συχνά πριν από τη βιοψία ή την απεικόνιση για τον καθορισμό της αναγκαιότητας αυτών των πιο δαπανηρών εξετάσεων.

Απεικόνιση

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους οι γιατροί εξετάζουν τον όγκο σας ώστε να διαπιστώσουν εάν έχετε καρκίνο. Αυτοί οι τρόποι περιλαμβάνουν υπολογιστική τομογραφία, σαρώσεις οστών, υπερήχους, MRI, ακτινογραφίες Χ, τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων και πυρηνικές σαρώσεις. Ανάλογα με την εντόπιση του όγκου σας και άλλους παράγοντες που θεωρεί σημαντικούς ο γιατρός σας, ίσως υποβληθείτε σε μία από αυτές τις εξετάσεις. Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός σας προσπαθεί να διαπιστώσει εάν ο όγκος είναι καρκινικός. Αυτές οι εξετάσεις είναι χρήσιμες επειδή δεν απαιτούν χειρουργική επέμβαση και είναι «μη-επεμβατικές».

Βιοψία

Μια βιοψία είναι όταν ο γιατρός συλλέγει δείγμα(-τα) ιστού από την περιοχή που μπορεί να είναι καρκινική. Ο τύπος των καρκινικών κυττάρων θα καθορίσει εάν ο γιατρός θα αφαιρέσει όλη ή μέρος της ύποπτης περιοχής. Ανάλογα με την εντόπιση των καρκινικών κυττάρων για τα οποία ανησυχεί ο γιατρός, η βιοψία μπορεί να διεξαχθεί με βελόνα, με λαπαροσκόπιο (μια μικρή κάμερα που βοηθά τους γιατρούς να δουν τον όγκο), ή μέσω της εκτέλεσης ανοιχτής χειρουργικής επέμβασης, όπου οι γιατροί δημιουργούν ένα μεγαλύτερο άνοιγμα στο δέρμα και απομακρύνουν κατευθείαν κάποιο ιστό.

Σε κάθε περίπτωση, οι γιατροί θα βεβαιωθούν ότι έχετε αναισθησία ώστε να νιώσετε όσο το δυνατόν λιγότερο πόνο και δυσφορία. Υπάρχουν δύο τύποι αναισθησίας: τοπική και γενική. Στην τοπική αναισθησία, ο ασθενής είναι ξύπνιος αλλά δεν αισθάνεται πόνο, ενώ στη γενική αναισθησία, ο ασθενής θα είναι αναίσθητος και δεν θα νιώθει ούτε θα θυμάται τη διαδικασία.

 • Για τις βιοψίες βελόνης, συχνά απαιτείται μόνο τοπική αναισθησία.

 • • Για τις λαπαροσκοπικές βιοψίες, ενδέχεται να χορηγηθεί τοπική ή γενική αναισθησία.

 • Για τις χειρουργικές βιοψίες, χρησιμοποιείται η γενική αναισθησία.

Μετά τη βιοψία, ο γιατρός θα αποστείλει το(-α) δείγμα(-τα) ιστού σε έναν παθολόγο ή κυτταρολόγο προκειμένου να καθορίσει εάν είναι κακοήθη (καρκίνος) ή καλοήθη (όχι καρκίνος).

 


Ασθενείς & Φροντιστές