Skip to main content

Καρκίνος


Θεραπευτικές αγωγές, θεραπείες & ανάρρωση

Ποιες θεραπευτικές επιλογές και θεραπείες είναι διαθέσιμες για τον καρκίνο;

Δεν υπάρχει μία μοναδική αντικαρκινική θεραπεία η οποία λειτουργεί για κάθε τύπο καρκίνου, αλλά διατίθεται μια ποικιλία αποτελεσματικών αντικαρκινικών θεραπειών.

Οι κύριοι τρόποι θεραπείας του καρκίνου είναι η χειρουργική επέμβαση, η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία. Αυτές οι επιλογές συχνά συνδυάζονται με σκοπό την καταπολέμηση του καρκίνου όσο το δυνατόν πιο επιθετικά. Η κατάλληλη θεραπευτική επιλογή προτείνεται με βάση τον τύπο του καρκίνου, την εντόπιση του καρκίνου και το στάδιο της νόσου.

Ορισμένες αντικαρκινικές θεραπείες αποσκοπούν στην ύφεση για όσο το δυνατόν περισσότερο. Ορισμένες θεραπείες μπορεί να σταματήσουν την εξάπλωση του καρκίνου. Άλλες θεραπείες δεν θα θεραπεύσουν κατευθείαν τον καρκίνο, αλλά θα σας βοηθήσουν να αισθάνεστε πιο άνετα.

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο αποσκοπεί στην απομάκρυνση όλων των κακοήθων όγκων (όγκοι γεμάτοι καρκινικά κύτταρα) από τον οργανισμό σας. Η χειρουργική επέμβαση συνήθως χρησιμοποιείται πριν από την εξάπλωση του καρκίνου από ένα μέρος του σώματος σε ένα άλλο. Όταν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί, η χειρουργική επέμβαση είναι πιο πολύπλοκη, και είναι δυσκολότερο να βεβαιωθούμε ότι έχει αφαιρεθεί ολόκληρος ο καρκίνος.

Η χειρουργική επέμβαση είναι μια κοινή θεραπεία για τον καρκίνο του δέρματος, τον καρκίνο των πνευμόνων, τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ορισμένες φορές, η πλήρης αφαίρεση ενός καρκινικού όγκου είναι αδύνατη, επειδή η προσπάθεια αφαίρεσης ολόκληρου του όγκου μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη άλλων σημαντικών τμημάτων του οργανισμού σας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γιατροί προσπαθούν να αφαιρέσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του όγκου, και θα προσπαθήσουν να απαλλαχθούν από το υπόλοιπο με τη χρήση άλλων θεραπειών.

Ακριβώς όπως στις βιοψίες, όταν υποβάλλεστε σε χειρουργική επέμβαση για καρκίνο, ενδέχεται να λάβετε τοπική ή γενική αναισθησία για τη μείωση του πόνου της χειρουργικής επέμβασης.

Χημειοθεραπεία

Όταν υποβάλλεστε σε χημειοθεραπεία, θα λάβετε ειδικά φάρμακα που θανατώνουν καρκινικά κύτταρα προκειμένου να συρρικνωθεί ή να εξαλειφθεί ο καρκίνος σας, ή να ανακουφιστούν τα συμπτώματά του καρκίνου.

Τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα χορηγούνται με τη μορφή χαπιών, ενέσεων ή ενδοφλεβίως, το οποίο σημαίνει ότι ενίονται κατευθείαν στα αιμοφόρα αγγεία σας μέσω ενός σωλήνα που ονομάζεται καθετήρας.

Επειδή τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα είναι πολύ ισχυρά, μπορεί να παρουσιάσετε ορισμένες ισχυρές παρενέργειες όταν λαμβάνετε χημειοθεραπεία. Αυτές οι παρενέργειες περιλαμβάνουν εξάντληση, τριχόπτωση, ναυτία και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός το οποίο αυξάνει τις πιθανότητες να αρρωστήσετε.

Ακτινοβολία

Στην ακτινοθεραπεία, υψηλές δόσεις ακτινοβολίας χρησιμοποιούνται για την προσπάθεια θανάτωσης του καρκίνου. Η ακτινοβολία είναι ένας τύπος εξαιρετικά συγκεντρωμένης ενέργειας - πράγματι, είναι τόσο ισχυρή που συνήθως είναι πολύ επικίνδυνη. Όταν χρησιμοποιείται σε μια προσεκτικά ελεγχόμενη κατάσταση εστιάζοντας στην εξάλειψη συγκεκριμένων καρκινικών κυττάρων, μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική, επειδή η εξαιρετικά εστιασμένη ενέργεια είναι ιδιαίτερα δραστική στη θανάτωση κυττάρων που αναπτύσσονται ραγδαία όπως τα καρκινικά κύτταρα.

Τυπικά, οι θεραπείες με ακτινοβολία διαρκούν περίπου 15 λεπτά, μία ή δύο φορές την ημέρα, για μια περίοδο πολλών ημερών ή εβδομάδων.11

Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για την εκπομπή ακτινοβολίας στον οργανισμό σας για την καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων. Αυτοί οι τρόποι αποσκοπούν στη θανάτωση του καρκίνου με όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερο και εστιασμένο τρόπο. Ενδέχεται επίσης να εμφανιστούν αρνητικές παρενέργειες που σχετίζονται με την ακτινοβολία. Αυτές οι παρενέργειες περιλαμβάνουν κόπωση, τριχόπτωση και πληγωμένο, ξηρό ή ερυθρό δέρμα. Ανάλογα με τη θέση εστίασης της ακτινοθεραπείας, ενδέχεται να παρουσιάζετε επίσης παρενέργειες σε άλλα σημεία του σώματός σας. Όλες αυτές οι παρενέργειες προκαλούνται από την εξαιρετικά εστιασμένη ενέργεια της.

Παρηγορητική φροντίδα

Η παρηγορητική φροντίδα είναι θεραπεία που σας βοηθά να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα του καρκίνου αλλά δεν θεραπεύει τον καρκίνο. Λαμβάνει χώρα από τη στιγμή της διάγνωσης και καθόλη τη διάρκεια της παρηγορητικής αγωγής των ασθενών τελικού σταδίου. Η παρηγορητική φροντίδα μπορεί να δοθεί μαζί με την αντικαρκινική θεραπεία αλλά, εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί ή δεν έχει εξαλειφθεί με όλες τις πιθανές θεραπείες, τότε θα αποτελέσει το συνολικό επίκεντρο της περίθαλψης.

Ο στόχος της παρηγορητικής φροντίδας είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής και να σας κάνει να αισθανθείτε όσο το δυνατόν πιο άνετα. Οι ειδικοί θα εστιάσουν στη διαχείριση του πόνου και την ψυχική περίθαλψη. Μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε πιο άνετα, ειδικά εάν αντιμετωπίζετε καρκίνο τελικού σταδίου. Μπορούν να σας βοηθήσουν να ζήσετε στο σπίτι σας, να περνάτε περισσότερο χρόνο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, να λαμβάνετε πνευματική και ψυχολογική φροντίδα και να παίρνετε το κατάλληλο αναλγητικό φάρμακο.

Τι θα πρέπει να κάνω αφού λάβω θεραπεία για τον καρκίνο;


Οι περισσότερες αντικαρκινικές θεραπείες μπορεί να σας εξαντλήσουν σωματικά και ψυχικά, και μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορες παρενέργειες. Αφού λάβετε τη θεραπεία, θα χρειαστείτε χρόνο ξεκούρασης και ανάρρωσης.

Ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου για τον οποίο λαμβάνετε θεραπεία, ίσως χρειαστεί να υποβάλλεστε σε τακτικές εξετάσεις ώστε να διασφαλιστεί ότι ο καρκίνος δεν έχει επιστρέψει.

 


Ασθενείς & Φροντιστές