Skip to main content

Καρκίνος του μαστού


Επιλογές Θεραπείας

Δεν υπάρχει μία μοναδική θεραπεία του καρκίνου του μαστού η οποία λειτουργεί για κάθε ασθενή, αλλά διατίθεται μια ποικιλία αποτελεσματικών θεραπειών.

Οι κύριοι τρόποι θεραπείας του καρκίνου του μαστού είναι η χειρουργική επέμβαση, η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία. Ανάλογα με την εντόπιση στον μαστό και το πόσο προχωρημένος είναι ο καρκίνος σας, καθώς και από το εάν έχει εξαπλωθεί σε άλλα σημεία του σώματός σας, ο γιατρός σας μπορεί να υποδείξει έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω τύπους θεραπείας. Συχνά συνδυάζονται με σκοπό την καταπολέμηση του καρκίνου όσο το δυνατόν πιο επιθετικά.

Οι αντικαρκινικές θεραπείες ποικίλουν ανάλογα με τον τύπο, την εντόπιση και το στάδιο της νόσου. Ορισμένες θεραπείες αποσκοπούν στην ύφεση για όσο το δυνατόν περισσότερο. Ορισμένες θεραπείες μπορεί να σταματήσουν την εξάπλωση του καρκίνου. Και κάποιες άλλες θεραπείες δεν θα θεραπεύσουν κατευθείαν τον καρκίνο, αλλά θα σας βοηθήσουν να αισθάνεστε πιο άνετα. Αυτές είναι μερικές από τις πιο κοινές θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού:

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο του μαστού αποσκοπεί στην απομάκρυνση όλων των κακοήθων κυττάρων από τον οργανισμό σας. Η χειρουργική επέμβαση συνήθως χρησιμοποιείται πριν από την εξάπλωση του καρκίνου από τους μαστούς σε άλλα σημεία του οργανισμού. Όταν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί, η χειρουργική επέμβαση είναι πιο πολύπλοκη, και είναι δυσκολότερο να βεβαιωθούμε ότι έχει αφαιρεθεί ολόκληρος ο καρκίνος.

Ορισμένες φορές, η πλήρης αφαίρεση ενός καρκινικού όγκου είναι αδύνατη, επειδή η προσπάθεια αφαίρεσης ολόκληρου του όγκου μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη άλλων σημαντικών τμημάτων του οργανισμού σας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γιατροί προσπαθούν να αφαιρέσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του όγκου, και θα προσπαθήσουν να απαλλαχθούν από το υπόλοιπο με τη χρήση άλλων θεραπειών.

Ακριβώς όπως στις βιοψίες, όταν υποβάλλεστε σε χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του μαστού, χρησιμοποιείται τοπική ή γενική αναισθησία για τη μείωση του πόνου της χειρουργικής επέμβασης.

Χημειοθεραπεία

Όταν υποβάλλεστε σε χημειοθεραπεία, θα λάβετε ειδικά φάρμακα που θανατώνουν καρκινικά κύτταρα προκειμένου να συρρικνωθεί ή να εξαλειφθεί ο καρκίνος του μαστού, ή να ανακουφιστούν τα συμπτώματά του.

Τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα χορηγούνται με τη μορφή χαπιών, ενέσεων ή ενδοφλεβίως, το οποίο σημαίνει ότι ενίονται κατευθείαν στα αιμοφόρα αγγεία σας μέσω ενός σωλήνα που ονομάζεται καθετήρας.

Επειδή τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα είναι πολύ ισχυρά, μπορεί να παρουσιάσετε ορισμένες ισχυρές παρενέργειες όταν λαμβάνετε χημειοθεραπεία. Αυτές οι παρενέργειες περιλαμβάνουν εξάντληση, τριχόπτωση, ναυτία και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός το οποίο αυξάνει τις πιθανότητες να αρρωστήσετε.

Ακτινοβολία

Στην ακτινοθεραπεία, υψηλές δόσεις ακτινοβολίας χρησιμοποιούνται για την προσπάθεια θανάτωσης του καρκίνου του μαστού. Η ακτινοβολία είναι ένας τύπος εξαιρετικά συγκεντρωμένης ενέργειας - πράγματι, είναι τόσο ισχυρή που μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη. Όταν όμως χρησιμοποιείται σε μια προσεκτικά ελεγχόμενη κατάσταση εστιάζοντας στην εξάλειψη συγκεκριμένων καρκινικών κυττάρων, μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική, επειδή η εξαιρετικά εστιασμένη ενέργεια είναι ιδιαίτερα δραστική στη θανάτωση κυττάρων που αναπτύσσονται ραγδαία όπως τα καρκινικά κύτταρα.

Τυπικά, οι θεραπείες με ακτινοβολία διαρκούν περίπου 30 λεπτά, μία ή δύο φορές την ημέρα, για μια περίοδο πολλών ημερών ή εβδομάδων.

Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για την εκπομπή ακτινοβολίας στον οργανισμό σας για την καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων. Αυτοί οι τρόποι αποσκοπούν στη θανάτωση του καρκίνου όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα και εστιασμένα. Ωστόσο, πιθανώς να παρουσιάζετε και πάλι ορισμένες αρνητικές παρενέργειες που συνδέονται με την ακτινοβολία. Αυτές οι παρενέργειες περιλαμβάνουν κόπωση, τριχόπτωση και πληγωμένο, ξηρό ή ερυθρό δέρμα. Ανάλογα με τη θέση εστίασης της ακτινοθεραπείας, ενδέχεται να παρουσιάζετε επίσης παρενέργειες σε άλλα σημεία του σώματός σας. Όλες αυτές οι παρενέργειες προκαλούνται από την εξαιρετικά εστιασμένη ενέργεια της ακτινοβολίας: θανατώνει και προκαλεί βλάβη σε ορισμένα υγιή κύτταρα εκτός από τα καρκινικά κύτταρα που καταστρέφει.

Παρηγορητική φροντίδα

Ορισμένες φορές, ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί ευρέως ή έχει αποτύχει να εξαλειφθεί με όλες τις πιθανές θεραπείες. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι γιατροί μπορεί να μην μπορούν να κάνουν κάτι άλλο για να απαλλαχθούν από τον καρκίνο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει παρηγορητική φροντίδα. Η παρηγορητική φροντίδα είναι θεραπεία που σας βοηθά να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα του καρκίνου αλλά δεν θεραπεύει τον καρκίνο. Οι στρατηγικές της παρηγορητικής φροντίδας περιλαμβάνουν τη διαχείριση του πόνου και την ψυχική περίθαλψη. Οι ειδικοί της παρηγορητικής φροντίδας μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε πιο άνετα, ειδικά εάν αντιμετωπίζετε καρκίνο τελικού σταδίου. Μπορούν να σας βοηθήσουν να ζήσετε στο σπίτι σας, να περνάτε περισσότερο χρόνο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, να λαμβάνετε πνευματική και ψυχολογική φροντίδα και να παίρνετε το κατάλληλο αναλγητικό φάρμακο.
 
Διατίθενται άλλοι τύποι θεραπειών για τον καρκίνο του μαστού, όπως η ορμονική θεραπεία και η χειρουργική επέμβαση των λεμφαδένων. Ανάλογα με την ακριβή φύση του καρκίνου του μαστού σας, ο γιατρός σας θα συστήσει την πιο αποτελεσματική θεραπεία ή συνδυασμό θεραπειών.

Τι θα πρέπει να κάνω αφού λάβω θεραπεία για τον καρκίνο;

Οι περισσότερες θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού μπορεί να σας εξαντλήσουν σωματικά και ψυχικά, και μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορες παρενέργειες. Αφού λάβετε τη θεραπεία, θα χρειαστείτε χρόνο ξεκούρασης και ανάρρωσης.

Μετά τον τερματισμό της θεραπείας, ο γιατρός σας θα συστήσει τακτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού προκειμένου να βεβαιωθεί ότι ο καρκίνος του μαστού δεν έχει επιστρέψει.

Αναφορές

 1. http://www.webmd.com/breast-cancer/default.htm (WebMD: Breast Cancer Health Center)
 2. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/breast-cancer/home/ovc-20207913 (Mayo Clinic: Breast Cancer)
 3. http://www.cancer.gov/about-cancer/understanding/statistics (National Cancer Institute: Cancer Statistics) and http://seer.cancer.gov/statfacts/html/breast.html (National Cancer Institute: SEER Stat Fact Sheets: Female Breast Cancer)
 4. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs297/en/ (World Health Organization: Cancer Fact Sheet)
 5. https://medlineplus.gov/ency/article/000913.htm (MedlinePlus: Breast Cancer)
 6. http://www.cancer.gov/types/breast/hp (National Cancer Institute: Breast Cancer—Health Professional Version)
 7. http://www.cancer.gov/types/breast (National Cancer Institute: Breast Cancer—Patient Version)
 8. http://www.cancer.org/cancer/breastcancer/index (American Cancer Society: Breast Cancer)
 9. http://www.cancer.org/cancer/breastcancer/detailedguide/breast-cancer-risk-factors (American Cancer Society: Breast Cancer Risk Factors)
 10. http://www.cancer.org/healthy/findcancerearly/cancerscreeningguidelines/american-cancer-society-guidelines-for-the-early-detection-of-cancer (American Cancer Society: Guidelines for the Early Detection of Cancer)
 11. http://www.cancer.org/cancer/cancerglossary/index (American Cancer Society: Cancer Glossary)
 12. https://www.cancer.gov/about-cancer/diagnosis-staging/staging (National Cancer Institute: Staging)
 13. http://www.cancer.org/cancer/breastcancerinmen/detailedguide/breast-cancer-in-men-key-statistics (American Cancer Society: Breast Cancer in Men Key Statistics)
 14. https://medlineplus.gov/ency/article/007410.htm (MedlinePlus definition of general anesthesia)

Ασθενείς & Φροντιστές